Επιβεβαιώνεται και από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας η τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά ακινήτων μετά μια δεκαετία συνεχούς πτώσης. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται τα έργα τουριστικού χαρακτήρα, που έχουν ενισχύσει σημαντικά τις προσδοκίες στον κλάδο και έχουν βελτιώσει την εικόνα σε πολλές περιοχές. Οι ανακατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών με στόχο την τουριστική εκμετάλλευση και ασφαλώς η ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών ακινήτων και εξοχικών κατοικιών, ιδίως πολυτελούς χαρακτήρα, έχουν λειτουργήσει θετικά για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον φετινό Ιούνιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.374 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 299.000 τ.μ. επιφανείας και 1.394,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας άνοδο κατά 16,2% στον αριθμό των αδειών, κατά 20,9% στην επιφάνεια και κατά 25,5% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.362 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 290,6 χιλιάδες τ.μ. επιφανείας και 1.342,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,8% στην επιφάνεια και κατά 22,5% στον όγκο σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), δείγμα της συμβολής του τουρισμού. Ειδικότερα, οι άδειες αυξήθηκαν κατά 28,3%, ενώ η ετήσια αύξηση με βάση την επιφάνεια ανήλθε σε 191,8% και με βάση τον όγκο σε 186,2%. Μεγάλη αύξηση κατά 70,7% με βάση τον όγκο σημειώθηκε και στην Αττική, όπου επίσης σημειώνεται σημαντική βελτίωση της οικοδομής, ως αποτέλεσμα της θετικής επίδρασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και των ανακατασκευών που πραγματοποιούνται για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

Αντίστοιχα, το φετινό πρώτο εξάμηνο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 7,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,3% στην επιφάνεια και κατά 15,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 7,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,5% στην επιφάνεια και κατά 13,2% στον όγκο.

Η θετική τάση της αγοράς αποτυπώνεται και σε άλλους δείκτες πέραν της οικοδομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 35,8% στην παραγωγή οικοδομικών έργων, τη στιγμή που τα έργα πολιτικού μηχανικού, που αφορούν δημόσιες κατασκευές υποδομών, υποχώρησαν κατά 24,5%. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών βρίσκονται σε πτώση από το 2008. Ωστόσο, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η τάση αυτή αντιστράφηκε, καθώς προέκυψε αύξηση της τάξεως του 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η θετική αυτή εικόνα συνεχίστηκε και τα επόμενα τρίμηνα.

Υπενθυμίζεται πως το 2017 αποτέλεσε το πρώτο πλήρες έτος ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2005, καθώς η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 13.847 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.856,2 χιλιάδες τ.μ. επιφανείας και 12.669,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σύγκριση με το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,7% στην επιφάνεια και κατά 20,1% στον όγκο. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν το 2005, δηλαδή πριν από 12 χρόνια, όταν είχε παρατηρηθεί αύξηση κατά 17,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 40,3% στην επιφάνεια και κατά 33,4% στον όγκο.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ (kathimerini.gr)