MembraniKeramoskepon

ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΩΝ

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών είναι προκατασκευασμένα φύλλα συσκευασμένα σε μορφή ρολού με συνήθεις διαστάσεις 1-1,5m πλάτος και 30-50m μήκος. Είναι πολύ λεπτές (< 1mm) και έχουν βάρος από 100gr/m2 μέχρι 700gr/m2.

Όπως μαρτυράει και το όνομά τους, οι μεμβράνες κεραμοσκεπών έχουν αποστολή να προσφέρουν μια επιπλέον προστασία (εκτός εκείνης που προσφέρουν τα κεραμίδια) στις σκεπές των κτιρίων. Τα κεραμίδια σε συνδυασμό με την κλίση της σκεπής οδηγούν στην απορροή των υδάτων της βροχής. Δεν προσφέρουν όμως πλήρη στεγανότητα στη σκεπή. Έτσι, ο σκελετός της σκεπής (συνήθως ξύλινος), η ενδεχόμενη θερμομονωτική στρώση, ο χώρος κατοικίας κάτω από τη σκεπή (σοφίτα), αλλά ακόμη και η πλάκα σκυροδέματος του τελευταίου ορόφου είναι εκτεθειμένες σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα (π.χ. βροχή με δυνατό άνεμο) η σε περίπτωση που έχουν υποστεί κάποια ζημιά τα κεραμίδια. Με την τοποθέτηση μιας μεμβράνης κεραμοσκεπών κάτω από τη στρώση των κεραμιδιών εξασφαλίζεται η επιπλέον προστασία της κατασκευής.

Τρόπος Εφαρμογής

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών τοποθετούνται κατά κανόνα με μηχανική στερέωση (κάρφωμα), με τη χρήση πλατυκέφαλων ανοξείδωτων καρφιών, επάνω στους αμείβοντες (κάθετες υπό κλίση δοκοί) ή  στα σανίδια του πετσώματος του σκελετού. Ξετυλίγονται οριζόντια ξεκινώντας από το χαμηλότερο σημείο της σκεπής (παράλληλα στην υδρορροή) και τοποθετούνται με αλληλοεπικάλυψη των διαδοχικών στρώσεων κατά 10-20cm ανάλογα με την κλίση της σκεπής. Πάνω από την μεμβράνη τοποθετούνται οι τεγίδες (πηχάκια) πάνω στις οποίες θα στερεωθούν τα κεραμίδια.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών ανάλογα με το βασικό συστατικό της χημικής τους σύστασης διακρίνονται σε ασφαλτικές μεμβράνες, σε μεμβράνες πολυαιθυλενίου και σε σύνθετες μεμβράνες κεραμοσκεπών.

  • Ασφαλτικές:  Οι μεμβράνες αυτές παράγονται από τροποποιημένη άσφαλτο εμποτισμένη με πολυπροπυλενικές ή πολυεστερικές υφασμένες ή συγκολλημένες ίνες. Είναι οι περισσότερο διαδεδομένες μεμβράνες μιας και παρουσιάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά έναντι των άλλων. Η κάτω επικάλυψη του ασφαλτικού μείγματος αποτελείται συνήθως από ένα λεπτό φύλλο πολυαιθυλενίου (νάιλον) ή από γεωύφασμα, ενώ η πάνω πλευρά επικαλύπτεται από φύλλο πολυαιθυλενίου, χαλαζιακή άμμο ή γεωύφασμα. Η επικάλυψη της επάνω πλευράς με χαλαζιακή άμμο ή γεωύφασμα αποσκοπεί κυρίως στην αντιολισθηρότητα της μεμβράνης κατά την τοποθέτησή της από το συνεργείο. Η επικάλυψη από πολυαιθυλένιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν η κλίση της σκεπής είναι μεγάλη μιας και ο τεχνίτης κατά την εφαρμογή της χρειάζεται να κινείται επάνω στην μεμβράνη.
  • Πολυαιθυλενίου:  Είναι λεπτά φύλλα πολυαιθυλενίου (νάιλον) με οπλισμό και κατά τις δυο διευθύνσεις από νήματα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου (HDPE – High Density Polyethylene). Παρουσιάζουν μειωμένες αντοχές σε σχέση με τις ασφαλτικές και είναι κατά πολύ ελαφρύτερες. Βέβαια είναι αρκετά οικονομικότερες χωρίς αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλτικές μπορούν να θεωρηθούν ακριβές. Παράγονται σε μαύρο χρώμα, λευκό διάφανο, σε λευκό ημιδιάφανο (γαλακτούχο) και άλλα χρώματα.
  • Μεμβράνες Κεραμοσκεπών με Ανακλαστική Θερμομόνωση: Οι μεμβράνες κεραμοσκεπών με ανακλαστική θερμομόνωση ανήκουν στην κατηγορία των σύνθετων μεμβρανών, μιας και αποτελούνται από στρώσεις διαφορετικών υλικών όπως φύλλα αλουμινίου, φύλλα πολυαιθυλενίου κ.ά. Σκοπός αυτών των προϊόντων, τα οποία έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, είναι να προστατεύουν διπλά την κατασκευή. Πέραν της υγρομόνωσης της σκεπής παρέχουν μια επιφανειακή στρώση ενός θερμοανακλαστικού υλικού (λεπτό φύλλο αλουμινίου) προσδίδοντας επιπλέον και θερμική προστασία στην κατασκευή. Ουσιαστικά δεν αντικαθιστούν τα συνήθη θερμομονωτικά υλικά αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και αποτρέπουν την είσοδο της ακτινοβολίας του ήλιου διαμέσου των δομικών στοιχείων.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τους τρόπους μετάδοσης της θερμότητας διαβάστε τα σχετικά στην “ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ“.

Υδρατμοδιαπερατότητα Μεμβρανών:

Είτε πρόκειται για ασφαλτικές μεμβράνες κεραμοσκεπών είτε για μεμβράνες πολυαιθυλενίου, ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι η υδρατμοδιαπερατότητα. Υδρατμοδιαπερατό είναι ένα υλικό το οποίο σε μικρό η μεγάλο βαθμό επιτρέπει την διάχυση των υδρατμών μέσα από την μάζα του. Προσδιορίζεται με έναν συντελεστή αντίστασης στη διάχυση υδρατμών (μ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεμβράνη επιτρέπει ή όχι την διάχυση υδρατμών (ελεύθερη διέλευση υδρατμών) από την μάζα της. Οι υδρατμοί αυτοί παράγονται από τις διάφορες δραστηριότητες εντός της κατοικίας (μαγείρεμα – μπάνιο) και προσπαθούν να διαφύγουν μέσα από τα δομικά υλικά της κατασκευής προς τα έξω. Στην περίπτωση που η μεμβράνη λειτουργεί ως φράγμα υδρατμών (τέτοιες είναι η ανακλαστικές μεμβράνες), δηλαδή δεν επιτρέπει την διάχυση των υδρατμών, οι υδρατμοί θα εγκλωβιστούν κάτω από την μεμβράνη και θα προσβάλουν σταδιακά τον ξύλινο σκελετό με τα γνωστά αποτελέσματα (μούχλιασμα, σάπισμα των  ξύλων).

Στην περίπτωση που δημιουργείται φράγμα υδρατμών με την μεμβράνη η με κάποιο άλλο υλικό το οποίο βρίσκεται πάνω από τον ξύλινο σκελετό της σκεπής, για να αποφύγουμε την συμπύκνωση των υδρατμών εντός της περιοχής του σκελετού τοποθετούμε ένα επιπλέον φράγμα υδρατμών (π.χ. φύλλο πολυαιθυλενίου κάτω από τον ξύλινο σκελετό της σκεπής αποτρέποντας στους υδρατμούς να εισέλθουν στον χώρο του σκελετού.

Για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την παρουσία υδρατμών-υγρασίας στα δομικά στοιχεία και την σωστή διάταξη των δομικών υλικών στις κεραμοσκεπές ανατρέξτε στις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ.

Κ

Κείμενο: Κυρανάκης Λευτέρης | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός