ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Διπλ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Π.Θ.

Παράταση έως 8 Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα (Ν. 4178/13)

//Παράταση έως 8 Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα (Ν. 4178/13)

Παράταση έως 8 Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα (Ν. 4178/13)

Πηγή: ethnos.gr

Προθεσμία έως τις 8 Οκτωβρίου θα έχουν τελικώς οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, προκειμένου να τα εντάξουν στη ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε ισχύ και κανονικά λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί περισσότερα από 940.000 ακίνητα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί ούτε το 1/10 των οικημάτων που έχουν έστω και μια μικρή αυθαιρεσία σε όλη την Ελλάδα! Αν και δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ως προς τον αριθμό των αυθαιρέτων που θα δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους, δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει ακόμα μία παράταση στους ενδιαφερομένους με την υπογραφή σχετικής απόφασης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα.

Η παράταση μάλιστα που δίνεται θα είναι για ρύθμιση με τα ίδια πρόστιμα χωρίς τροποποίησή τους. Κι αυτό γιατί αν και η ηγεσία του υπουργείου επιθυμούσε κάτι τέτοιο, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προσέκρουε στους θεσμούς προκαλώντας τους ανησυχία σχετικά με την πορεία των εσόδων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, η ιδέα των κλιμακωτών προστίμων και των ελαφρύνσεων για τους οικονομικά ασθενέστερους ιδιοκτήτες δεν εγκαταλείπεται.

Ωστόσο μετατίθεται για το μέλλον και δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, να τεθεί σε εφαρμογή με σχετική τροπολογία. Διαφορετικά η διαφοροποίηση των προστίμων θα ενσωματωθεί στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα, τον οποίο ήδη επεξεργάζονται στο υπουργείο με στόχο να είναι έτοιμος το καλοκαίρι ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους το αργότερο έως το προσεχές φθινόπωρο.

Στην παρούσα φάση εκτιμήθηκε ότι δεν είχε νόημα η διαφοροποίηση στα πρόστιμα, δεδομένου ότι υπάρχουν πόλεις, όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες ολόκληροι οικισμοί αποτελούνται από αυθαίρετα, τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν ακόμα εκτός ρύθμισης εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών τους.

Η απογραφή

Αν και σαφής καταγραφή δεν υπάρχει ακόμα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κτισμάτων με μικρότερες ή μεγαλύτερες αυθαιρεσίες ίσως και να ξεπερνά τα 6-7 εκατομμύρια. Οριστική απογραφή αναμένεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα ενός ακινήτου, από την άδεια μέχρι την κάθε μεταβολή, ενώ όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν μπροστά τους άλλους οκτώ μήνες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους. Η συγκεκριμένη παράταση εξυπηρετεί κυρίως τη συνέχιση ισχύος του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μέχρι να ολοκληρωθεί το επόμενο, αφού εισπρακτικά θεωρείται επιτυχημένο έχοντας αποφέρει ήδη έσοδα που φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ακόμα 1,8 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», για συγκεκριμένες κατηγορίες του άρθρου 9 του νόμου.

Η παράταση δόθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ΕυκλείδηΤσακαλώτου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΠάνουΣκουρλέτηκαι του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΓιάννηΤσιρώνη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 


 

Δελτίο Τύπου ΤΕΕ (διευκρίνηση για κατηγορία 3)

Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής του Ν.4178 για τα αυθαίρετα

Παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», για συγκεκριμένες κατηγορίες του άρθρου 9 του νόμου. Πρακτικά η παράταση αφορά την προθεσμία υπαγωγής για το σύνολο των κατηγοριών που αφορά ο Ν.4178. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή Υπουργική απόφαση, η παράταση αφορά τις κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 9. Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία 3, η οποία αφορά τις λεγόμενες «μικροαυθαιρεσίες», δεν έχει καταληκτική ημερομηνία. Η παράταση δίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, η οποία ήδη υπογράφηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόκειται σύντομα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

By | 2 Φεβρουαρίου, 2016|ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παράταση έως 8 Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα (Ν. 4178/13)